Stroomversnelling: Word stroomversneller!

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kondigde gisteren een nieuw project aan: ‘De Stroomversneller’. Het project omvat burger uitdagingen met het doel meer zonneprojecten te realiseren in Vlaanderen. Een eerste uitdaging is ‘Leg zonnepanelen op het dak van een ander’. In april volgt er een 2de uitdaging.

De eerste uitdaging: overal zonnepanelen!

Vandaag hebben meer dan 300.000 Vlaamse daken zonnepanelen, goed voor een totaalvermogen aan zonne-energie van ruim 2500 megawatt (MW). Tegen 2020 wil Vlaanderen dit totaalvermogen aan zonnepanelen optrekken tot 3700 MWp. Deze uitdaging moet daarbij helpen.

Hoe werkt het?

Ga naar: https://www.stroomversneller.be/

 1. Registreer
  Om een dak te nomineren, moet je je eerst registreren op de site.
 2. Nomineer
  Op welk dak in Vlaanderen wil jij graag zonnepanelen zien? Beschrijf het dak dat je wil nomineren en motiveer waarom het volgens jou geschikt is voor een zonneproject. Geef zo precies mogelijk de locatie van het gebouw aan. Je kan ook een foto van het gebouw toevoegen.
 3. Deel
  Roep je vrienden, buren en kennissen op om te stemmen op het dak dat jij nomineerde of om zelf ook een dak te nomineren.
 4. Stem
  Neem een kijkje tussen de genomineerde daken en stem op de daken waar jij ook veel potentieel in ziet.

Per provincie krijgt het dak met de meeste stemmen hulp van het Vlaams Energie Agentschap om een zonneproject te realiseren.

Er valt ook wat te  winnen

Voor wie het populairste dak in elke provincie nomineerde, is er nog een mooie extra beloning: hij of zij wint een aandeel van 250 euro in een energiecoöperatie