Een lucht-water warmtepomp is de sleutel naar een groen en duurzaam bedrijfsimago.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

De werking

Overweeg je de overstap naar duurzame energie voor je bedrijf? De technologie van lucht-water warmtepompen is de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor ze een interessante investering zijn voor elk bedrijf dat zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen. Maar hoe werkt dit type warmtepomp juist?

 • Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht met behulp van een ventilator die de lucht door een warmtewisselaar blaast.
 • De warmte wordt overgedragen aan een koelvloeistof, die bij een lage temperatuur kookt en verdampt.
 • Vervolgens wordt deze damp samengeperst, wat de temperatuur aanzienlijk verhoogt.
 • Deze samengeperste damp wordt door de warmtewisselaar geleid waardoor het zijn warmte afgeeft aan het water in het verwarmingssysteem.
 • De warmteafgifte in de ruimtes van je bedrijf gebeurt via vloerverwarming of radiatoren.
 • Het afgekoelde water stroomt terug en het proces begint opnieuw.

Het mooie aan dit proces is dat het continu warmte kan genereren, zelfs bij koudere temperaturen.

Welke impact heeft een warmtepomp op mijn bedrijf?

Een warmtepomp heeft een positieve invloed op je bedrijf, want:

 • Lucht-water warmtepompen zijn erg energiezuinig en kunnen de energierekening van je bedrijf aanzienlijk verlagen.
 • Met lucht-water warmtepompen reduceer je de CO2-uitstoot van je bedrijf, wat past bij een groen en duurzaam imago van je bedrijf.
 • Warmtepompen zorgen voor een aangename, constante temperatuur op de werkplek, ongeacht het seizoen. Je medewerkers en jijzelf kunnen zonder zorgen het hele jaar door genieten van een comfortabel binnenklimaat.

Is jouw bedrijf klaar om de stap te zetten naar een groenere toekomst? Bij Alfasun kan je rekenen op deskundige vakmensen met meer dan 13 jaar ervaring in de energiesector. We bieden je advies en begeleiding op maat van jouw onderneming.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

De voordelen

Een warmtepomp die lucht naar water omzet heeft heel wat voordelen:

 1. Een warmtepomp levert meer energie (in de vorm van warmte) dan ze verbruikt aan elektriciteit. Hun hoog rendement leidt op zijn beurt tot lagere energierekeningen.
 2. Omdat ze een hernieuwbare energiebron gebruiken om een ruimte te verwarmen, verminder je de CO2-uitstoot van je bedrijf.
 3. Afhankelijk van het systeem kan een lucht-water warmtepomp zowel verwarmen in de winter als koelen in de zomer. Dit maakt ze erg veelzijdig, het hele jaar door.
 4. Komt je onderneming in aanmerking voor subsidies? In dit geval liggen je initiële investeringskosten lager, waardoor je de warmtepomp dus sneller hebt terugverdiend.
 5. Warmtepompen vereisen over het algemeen minder onderhoud dan verbrandingssystemen.
 6. Ze hebben een lange levensduur van 15 tot 25 jaar, en zijn dus een duurzame investering.
 7. Omdat er geen verbrandingsproces plaatsvindt zijn ze veel veiliger dan bijvoorbeeld gas.

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Een afspraak maken?

Ben je particulier of heb je een bedrijf? Bij Alfasun staan we steeds klaar met deskundig advies om je te helpen met de overstap naar groene energie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en ontdek hoe we samen een duurzamere toekomst kunnen creëren.

Maak een afspraak