Krachtige omvormers zijn noodzakelijk voor een stralende toekomst met zonne-energie!

Wat is een omvormer?

Een omvormer is noodzakelijk

Een PV-omvormer, ofwel een fotovoltaïsche omvormer, is het belangrijkste onderdeel van je zonnepaneleninstallatie. Een omvormer zet gelijkstroom (DC), geproduceerd door zonnepanelen, om in wisselstroom (AC), wat geschikt is voor huishoudelijke toestellen en het elektriciteitsnetwerk in huis.

De functies van een omvormer zijn:

  • De opgewekte zonne-energie omzetten naar wisselstroom, dat geschikt is voor huishoudelijk gebruik
  • Automatisch het optimale werkpunt vinden van je zonnepanelen onder verschillende omstandigheden (Maximum Power Point Tracking of kortweg MPPT)
  • Monitoring en beheer aanbieden om de prestaties van je installatie te volgen
  • Je installatie beschermen en beveiligen tegen overbelasting, kortsluiting en andere elektronische problemen

Kortom, je omvormer zorgt er dus voor dat de opgewekte energie van je zonnepanelen effectief kan worden gebruikt als stroom in huis of in een bedrijfsgebouw.

Wat is het verschil tussen seriële en parallel aansluiting van de panelen?

Een seriële aansluiting verbindt het positieve (+) uiteinde van één paneel met het negatieve (-) uiteinde van het volgende paneel. Het vormt een keten waarbij de spanning gelijk is aan de som van de spanning van elk paneel. De stroom blijft constant, maar de spanning neemt toe met meer panelen. Deze aansluiting is de goedkoopste optie en biedt een snellere opstartspanning van de omvormer met meer panelen. Daarentegen staat als nadeel dat het falen van één paneel de rest van de installatie zal beïnvloeden, en dat er geen individuele monitoring van panelen mogelijk is.

Een parallelaansluiting daarentegen verbindt de positieve (+) uiteinden en de negatieve (-) uiteinden van alle panelen. Het creëert een parallel circuit waarbij de totale stroom gelijk is aan de som van de stroom van elk paneel. De spanning blijft constant, maar de stroom neemt toe met meer panelen. Deze aansluiting is ideaal bij schaduwval op het dak en maakt individuele monitoring van elk paneel mogelijk. En de nadelen? Een parallelaansluiting is duurder dan een seriële aansluiting en vereist daarnaast vaak een minimum aantal panelen voor de installatie ervan.

Veelgestelde vragen over omvormers

Een afspraak maken?

Ben je particulier of heb je een bedrijf? Bij Alfasun staan we steeds klaar met deskundig advies om je te helpen met de overstap naar groene energie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en ontdek hoe we samen een duurzamere toekomst kunnen creëren.

Maak een afspraak