Ervaar het comfort van een lucht-water warmtepomp en verwarm je huis op een kosteneffectieve en ecologisch verantwoorde manier

Warmtepomp als alternatief voor fossiele brandstof

Slim alternatief

In België vertrouwen we nog steeds grotendeels op traditionele fossiele brandstoffen om onze woning te verwarmen. Maar met de huidige klimaatverandering en andere economische uitdagingen waar we voor staan, wordt het tijd om te kiezen voor duurzamere opties. De warmtepomp is er zo eentje: hij staat bekend om zijn hoge energie-efficiëntie waardoor het een zeer rendabele investering is qua energieverbruik.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Eenvoudig uitgelegd werkt een warmtepomp eigenlijk volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar dan omgekeerd. Het is een systeem dat warmte van de ene plaats (de warmtebron) naar de andere (de warmtebestemming) verplaatst, zelfs tegen de natuurlijke richting van warmtestroom in. Concreet werkt een lucht-water warmtepomp zo:

  1. De warmtepomp begint met het absorberen van warmte uit de buitenlucht via de verdamper, zelfs als deze lucht koud is. De buitenlucht verwarmt een vloeibaar koelmiddel in de verdamper, waardoor het verdampt en een gas wordt.
  2. Het gasvormige koelmiddel wordt vervolgens samengeperst door de compressor. Dit compressieproces verhoogt de druk en daarmee de temperatuur van het koelmiddel.
  3. Het hete koelmiddelgas stroomt vervolgens door de condensor, waar het zijn warmte afgeeft aan een verwarmingssysteem zoals radiatoren of vloerverwarming. Tijdens dit proces koelt het koelmiddel af en condenseert het weer tot een vloeistof.
  4. De vloeibare koelvloeistof passeert daarna langs een expansieventiel, waar de druk sterk verlaagd wordt. Hierdoor koelt de koelvloeistof verder af en begint het proces opnieuw.

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van een lucht-water warmtepomp?

De voordelen

Een warmtepomp die lucht naar water omzet, biedt heel wat voordelen:

  1. Warmtepompen hebben een hoog rendement omdat ze meer energie (in de vorm van warmte) leveren dan dat ze verbruiken aan elektriciteit. Het resultaat? Een hoge energie-efficiëntie en een lagere energierekening.
  2. Een warmtepomp gebruikt een hernieuwbare energiebron, namelijk de buitenlucht, om een woning te verwarmen. Hierdoor is er dus een veel lagere CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele fossiele brandstoffen zoals aardgas.
  3. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, kunnen lucht-water warmtepompen zowel verwarmen in de winter als koelen in de zomer. Win-win dus.
  4. In sommige gevallen kan je rekenen op een premie of een voordelige lening van de Vlaamse Overheid. Kijk zeker even na of je hiervoor in aanmerking komt wanneer je de investering in een warmtepomp overweegt.
  5. Warmtepompen hebben doorgaans minder onderhoud nodig dan klassieke verbrandingssystemen.
  6. Een warmtepomp is een duurzame investering dankzij de lange levensduur van 15 tot wel 25 jaar.
  7. In tegenstelling tot systemen die op gas of olie werken vindt er geen verbrandingsproces plaats, wat de veiligheid in huis ten goede komt.
  8. Een warmtepomp is relatief gemakkelijk te installeren in de meeste huizen omdat er geen gasaansluiting of opslag van brandstof aan te pas komt.

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Een afspraak maken?

Ben je particulier of heb je een bedrijf? Bij Alfasun staan we steeds klaar met deskundig advies om je te helpen met de overstap naar groene energie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en ontdek hoe we samen een duurzamere toekomst kunnen creëren.

Maak een afspraak