Van lucht tot comfort: kies voor een lucht-lucht warmtepomp en creëer een optimaal binnenklimaat.

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

De werking

Ben je op zoek naar een optimaal binnenklimaat voor je bedrijf of kantoorruimte? Als het gaat om een comfortabele werkomgeving is een lucht-lucht warmtepomp wat je zoekt: je houdt de binnenruimtes koel in de zomermaanden en warm tijdens de wintermaanden.

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om de binnenruimtes van het bedrijfsgebouw te verwarmen of te koelen. Het hele proces gebeurt zonder brandstof te verbranden, waardoor een lucht-lucht warmtepomp erg efficiënt en milieuvriendelijk is. Maar hoe verloopt dit proces juist?

 • De werking van een lucht-lucht warmtepomp begint met de buitenunit, die warmte uit de buitenlucht haalt via een warmtewisselaar met daarin koelvloeistof.
 • De koelvloeistof absorbeert warmte en verdampt, ook bij lage temperaturen.
 • Vervolgens wordt de verdampte koelvloeistof in de compressor onder hoge druk gezet, wat de temperatuur doet stijgen.
 • Deze hete koelvloeistof gaat door een tweede warmtewisselaar in de binnenunit, waar de warmte aan de binnenlucht wordt afgegeven.
 • Na warmteafgifte wordt de druk van de koelvloeistof verlaagd via een expansieventiel, waardoor het afkoelt en terugkeert naar vloeibare vorm.
 • Het systeem kan ook worden omgekeerd om binnenruimtes te koelen door warmte aan de binnenlucht te onttrekken en aan de buitenlucht af te geven.

Welke voordelen heeft een warmtepompsysteem voor mijn bedrijf?

 • Omdat lucht-lucht warmtepompen minder energie verbruiken dan traditionele verwarmings- en koelsystemen, hebben ze een hoge energie-efficiëntie.
 • Je vermindert de CO2-uitstoot van je bedrijf met een duurzaam en milieuvriendelijk bedrijfsimago als gevolg.
 • Lucht-lucht warmtepompen zijn erg veelzijdig omdat ze zowel kunnen koelen als verwarmen.
 • Dankzij de lage operationele kosten zal je bedrijf besparen op energiekosten.
 • Een lucht-lucht warmtepomp draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat, en dat wordt ongetwijfeld gewaardeerd door je medewerkers en klanten.

Kortom, een lucht-lucht warmtepomp zorgt voor een comfortabele werkomgeving en een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien kan de investering leiden tot een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een betere werksfeer dankzij een optimale luchtkwaliteit. Ben je helemaal overtuigd? Alfasun staat je bij van A tot Z.

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Een afspraak maken?

Ben je particulier of heb je een bedrijf? Bij Alfasun staan we steeds klaar met deskundig advies om je te helpen met de overstap naar groene energie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en ontdek hoe we samen een duurzamere toekomst kunnen creëren.

Maak een afspraak