Een variabel tarief en een dynamisch energietarief worden soms door elkaar gebruikt, maar ze kunnen verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de context:

  1. Een variabel tarief verwijst over het algemeen naar een energietarief dat kan fluctueren op basis van marktomstandigheden, zoals de vraag naar energie, de beschikbaarheid van energiebronnen en andere factoren. Het tarief kan periodiek worden herzien, bijvoorbeeld elk kwartaal of elk jaar, en kan zowel omhoog als omlaag gaan, afhankelijk van verschillende variabelen. Het kan worden toegepast op zowel elektriciteits- als gasrekeningen.
  2. Een dynamisch energietarief is een specifiek type variabel tarief dat realtime verandert op basis van directe signalen van de energiemarkt, zoals piekuren en daluren, vraag en aanbod, of zelfs de prijs van hernieuwbare energiebronnen op een bepaald moment. Dit soort tarief wordt vaak geassocieerd met slimme meters en slimme energienetwerken, omdat het je in staat stelt om te profiteren van lagere tarieven tijdens periodes van lagere vraag of hogere beschikbaarheid van hernieuwbare energie.