25 april 2024

Met maart in volle gang willen we je graag herinneren aan enkele belangrijke veranderingen in de premies voor duurzame energie-installaties die van kracht zijn geworden vanaf 1 januari 2024. Deze wijzigingen hebben betrekking op zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen en andere energiebesparende maatregelen.

1. Minder steun voor zonnepanelen: vanaf 1 januari 2024 geven installaties die gekeurd zijn geen recht meer op een premie. Ook het verlaagde btw-tarief voor zonnepanelen (6%) is vervallen. Voor installaties gekoppeld aan een woning van minder dan 10 jaar oud, stijgt het btw-tarief terug tot 21%. We willen je eraan herinneren dat wie al vóór 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd en nu pas een digitale meter laat plaatsen, nog steeds retroactief een premie kan aanvragen.

2. Btw-tarief op warmtepompen blijft behouden: gelukkig blijft het btw-tarief op warmtepompen behouden op 6%, waardoor ze een aantrekkelijke optie blijven voor wie op zoek is naar duurzame verwarmingsoplossingen.

3. Belastingvoordeel laadpalen daalt: vanaf 1 januari is de belastingvermindering voor een laadstation aan huis verminderd tot 15% van de investering. Voor facturen vanaf 1 september valt dit fiscale voordeel volledig weg. Het blijft echter een slimme investering voor wie elektrisch rijdt.

4. Nieuwe regels voor sloop en heropbouw: de verlaagde btw van 6% voor sloop en heropbouw wordt enkel verlengd voor particulieren. Daarnaast zijn er nieuwe voorwaarden, waaronder het feit dat de nieuwe woning gedurende vijf jaar de enige en eigen woning van de bouwheer moet zijn, met een maximale oppervlakte van 200 m².

Neem contact op

We begrijpen dat deze veranderingen vragen kunnen oproepen, maar we willen benadrukken dat duurzaamheid nog steeds een slimme keuze is. Bij Alfasun blijven we ons inzetten voor hoogwaardige producten en diensten die bijdragen aan een groenere toekomst. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden voor uw specifieke situatie te bespreken.

Offerte